Kuvankäsittelyä

Kuvaohjelmat

Kuvaohjelmat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:FZ50

  1. Kuvan hallinta- ja katseluohjelmiin
  2. Varsinaisiin kuvankäsittelyohjelmiin

Kuvanhallintaohjelmilla siirretään kuvat kameran muistikortilta tietokoneelle, järjestellään ne haluttuihin kansioihin, katsellaan ja tehdään pienehköt kuvien peruskorjaukset. Varsinaisilla kuvankäsittelyohjelmilla voidaan tehdä sitten huomattavasti vaativammat kuvan muokkaus- ja käsittelyoperaatiot. Jotta voidaan puhua kuvankäsittelyohjelmasta tulee ohjelman ominaisuuksista löytyä toiminto tasot. Ilman tasoja ei päästä juuri pintaa syvemmälle kuvankäsittelyssä. Tasot on helppo ymmärtää kun mieltää ne esim. ”päällekkäisiksi piirtoheitinkalvoiksi” joiden yhteisvaikutuksesta kuva lopulta mudostuu. Näitä ”kalvoja” eli tasoja voidaan sitten työstää ja käsitellä yksilöllisesti toisistaan riippumatta.

Seuraavaksi muutama linkki ja esittely eri tyyppisistä ohjelmista.

1. Kuvan hallinta- ja katseluohjelmia

    • Picasa on ilmainen ja hyvin monipuolinen Googlen tarjoama suomenkielinen kuvanhallinta ja -katseluohjelma. Sillä onnistuu helposti kuvien tuonti kamerasta sekä kuvien peruskorjaukset (valotukset, rajaukset, suoristukset, sävytykset, punasilmien poistot ym.) kuin myös verkkoalbumien luonti, kuvien tulostus tai tilaus sekä automaattinen piennenys sähköpostilla lähettämistä varten. Et tarvitse välttämättä asentaa kamerasi valmistajan kehittämää ohjelmistoa koneellesi ollenkaan. (No kannattaa se kameran mukana tullut romppu kuitenkin kurkata ja tarkistaa, sieltä voi löytyä jotain kamerasi tukemia erikoisjuttuja).

  • IrfanView on näppärä, kevyt ja nopea suomenkielinen (lataa kielipaketti erikseen) kuvankatseluohjelma, jolla voi tehdä myös sangen monipuolisia kuvankäsittelyn perustoimintoja.
  • Kameran omat kuvanhallintaohjelmat. Koska jokaisella kameramerkillä on yleensä omat ohjelmansa, en rupea niitä tässä sen enempää esittelemään.

2. Kuvankäsittelyohjelmia

  • Photoshop on erinomainen ammattilaisten käyttämä kuvankäsittelyohjelma. Siitä on olemassa useita eri versioita tarpeen ja hinnan mukaan. Photoshoppia voidaan pitää koko digitaalisen kuvankäsittelyn ”lippulaivana”. Ohjelma on hyvin monipuolinen, varmatoiminen ja luotettava. Uusin versio on Photshop CC.
    Vuoden sopimus mahdollista saada hintaan n.25 €/kk.
  • GIMP on paljolti Photoshoppia vastaava avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka käytöstä ei tarvitse maksaa mitään. Se on siis netistä vapaasti ja laillisesti ladattavissa. Gimp häviää Photoshopille lähinnä CMYK-värien hallintaominaisuuksissa, joita käytetään etupäässä painotaloja varten tehtävissä kuvanmuokkauksissa sekä joissakin muissa Photoshopin näppärissä pikamuokkausominaisuuksissa. Gimp on siis erinomainen ratkaisu harrastelijan ja miksei ammattilaisenkin syvälliseen kuvankäsittelyyn. Gimp oppia netistä linkki.

Teksti Heino Keränen